Seminar om Kielland-ulykkenSavnet etter far

Den røde redningsdrakten

text_format
Norsk Oljemuseum ble grunnlagt like før Alexander L. Kielland-ulykken. Noen av våre tidligste gjenstander stammer derfor fra denne hendelsen. Vi utforsker nå historiene som gjemmer seg bak en av disse gjenstandene.
Skrevet av Norsk Oljemuseum
- Vesken til redningsdrakten. Foto: Norsk Oljemuseum

I vårt museumsmagasin befinner deg seg blant annet en samling røde redningsdrakter. På ryggen står det: «Stavanger Drilling», navnet på selskapet som eide Alexander L. Kielland-riggen. Vi trodde derfor først at draktene ble brukt under ulykken, men årstallet 1981, indikerer at de må være tatt i bruk først etter hendelsen.

Navnelappene avslører at en av disse draktene tilhørte Oskar Johan Olsen, som var en av de 89 mennene som overlevde Alexander L. Kieland-ulykken. Redningsdrakten forteller at han mot alle odds vendte tilbake til arbeidet i Nordsjøen kort etter den dramatiske hendelsen.

Oskar Olsen var tårnmann (derrickmann)[REMOVE]Fotnote: En som arbeider på dekket eller tårnet på en borerigg. De spesifikke arbeidsoppgavene varierer fra rigg til rigg. (Offshoreutdanning.no, u.å.) på Kielland og jobbet han med å gjøre riggen klar for boring. Da riggen kantret havnet han som mange andre i den kalde sjøen. Han kom seg etterhvert opp på en flåte, kald og forfrossen. Buksa ble dradd av da han hoppet i sjøen, så han lå der bare i boxer og jakke. Oddbjørn Lerbrekk, som også kjempet for livet i bølgene observerte Oskar som kom drivende:

Om bord satt en mann i bare truse. Det var Oskar J. Olsen fra Åkra. Jeg veltet meg om bord. Vi fant noen søppelsekker som vi kledde på oss for å holde vinden ute. Blåfargen som var på innsiden av sekkene, ble sittende fast på huden min i mange uker etterpå. En flåte fra Edda kom flytende og kolliderte med oss. Der var det tre personer om bord. Dermed var vi fem. Det var blitt mørkt.

Oskar vet ikke hvor lenge de var i flåten, men plutselig kom det lys fra en lyskaster. En supplybåt hadde sett dem. De kastet ut en taustige(leider). Da Oskar klatret opp leideren kjentes det som han hadde unormale krefter, men da han kom opp på dekk kollapset han:

Jeg ble lagt ned på lugar. Vi frøys jo. Vi fikk en varm dusj, og vi stod på rekke og rad i dusjen, Lerbrekk, sa:  ”Oskar,  klyp  meg  i  armen,  jeg  tror  ikke  vi  har  overlevde dette her”.

Kona og barna fikk beskjed om at Oskar var i live dagen etterpå. Som mange andre hadde de ventet i uvisse. Redningsdrakten fra 1981 tyder på at Oskar ikke sa opp jobben sin i Stavanger Drilling umiddelbart etter hendelsen. Så fikk han jobb på en flyterigg i et trondheimsfirma, men han slet med mareritt og ettervirkninger:

Da jeg jobbet på flyterigg etter ulykken og klatret opp i boretårnet fikk jeg skjelvinger og måtte holde meg fast.

Han gikk til psykolog. Det hjalp ei stund men han kunne ikke fortsette å gå der i ubegrenset tid:

Det har vært en kamp, har kjempet videre, du har tross alt en familie å ta deg av.

Oskar sa opp jobben tre ganger, men han fortsatte likevel å jobbe i Nordsjøen helt til 2006. Da fikk han hjerteinfarkt mens han var på jobb. Etter dette var det slutt.

Sitatene over er hentet fra Oskar Johan Olsen sin historie i Minnebanken.

Les hele Oskar sin historie 

Les historien til  Oddbjørn Lerbrekk

Fotnoter

    navigate_before
    navigate_next
    close Lukk