Bok om Brutt Lenke
Andreas Middelthons siste oppdrag som politifullmektig ved Stavanger politikammer ble annerledes enn hva han hadde tenkt seg. Bare dager før han skulle begynne i ny jobb i Phillips Petroleum får han en telefon. Det er den 27. mars 1980, og det som skulle ha vært en rolig torsdagskveld hjemme i stua på Tasta, utvikler seg til å bli en av de mest hektiske dagene han har opplevd. Boligriggen Alexander L. Kielland har kantret i Nordsjøen.
Andreas Middelthon blir involvert både i redningsaksjonen som politifullmektig og senere som advokat i Phillips Petroleum. Han var også leder av komiteen som fikk reist monumentet «Brutt lenke» til minne om de som omkom på Kielland. Dette har det nå blitt laget en bok av. Boken er et verdifullt bidrag til historien om Alexander Kielland-ulykken og er skrevet på oppfordring av prosjektlederen for dokumentasjonsprosjektet om ulykken på Norsk Oljemuseum. Boken ble lansert den 21. mars på Norsk Oljemuseum, et arrangement som trakk stor interesse med over 100 fremmøtte.
Andreas har ikke bare skrevet en bok om et minnesmerke, men trekker også inn personlige erfaringer og refleksjoner rundt sorgprosesser og oppfølging av etterlatte. Boken er illustrert med fotografier av stavangerfotografen Siv Sivertsen, bilder som bidrar sterkt til historien.
«Brutt lenke» ved Smiodden har blitt et mye besøkt sted. Det ligger vakkert i landskapet i et område som er vel egnet for helgeturer. For noen er dette et minne om kjære som gikk bort, et symbol på drømmer som ble brutt, og liv som måtte forankres på nytt. For andre er det en påminnelse om vår sårbarhet og nødvendigheten av fortsatt å ha søkelys på HMS. Monumentet kan forstås på mange måter og tolkes i ulike retninger. Her kan alle ha sin egen mening.
I motsetning til mange andre sider av Kielland-saken har det vært lite strid rundt minnesmerket «Brutt lenke». Bare dette er i seg selv verd en bok, mener forfatteren.
Her kan du lese mer og kjøpe boka:
Terningkast fem hos Ark.no: «Det er umulig å ikke bli berørt». Gaute Brækken.