Åpne arkiv
Norsk Oljemuseum og Arkivverket, har publisert en artikkel i Journal of Energy History om Alexander Kielland-ulykken som kan leses her.
Artikkelen belyser arbeidet med å gjøre arkiver tilgjengelige og betydningen dette har for de berørte av Alexander L. Kielland-ulykken.
Under granskingen av ulykken fikk verken de overlevende eller pårørende tilstrekkelig informasjon. Riksrevisjonen mener at dette kan ha svekket tilliten til kommisjonens arbeid. I 2019 ble kommisjonens omfattende arkivmateriale digitalisert og gjort tilgjengelig for alle. Materialet var imidlertid svært omfattende og utfordrende å navigere. Derfor har Arkivverket samarbeidet med dokumentasjonsprosjektet ved Norsk Oljemuseum, for å gjøre arkivene mer tilgjengelige. En ny søkefunksjon er utviklet, slik at du nå enkelt kan finne informasjon i de skannede sidene.
Det finnes også dokumentasjon om Alexander Kielland-ulykken i flere andre arkiver, både fra offentlige instanser og private aktører. Selv om Arkivverkets oppdrag er å publisere og gjøre arkivmateriale tilgjengelig, finnes det restriksjoner på hva som kan frigis. Private aktører har ingen plikt til å overføre sine arkiver til offentligheten og kan selv velge å begrense tilgang eller stille vilkår for bruk. Publisering og tilgjengeliggjøring påvirkes også av GDPR og norske personvernlovgivning. Mange av dokumentene inneholder sensitiv og identifiserbar informasjon som må gjennomgås manuelt før publisering, noe som er en tidkrevende prosess.
Til tross for dette har Arkivverket allerede publisert over 200 000 sider relatert til ulykken, som nå er digitalt tilgjengelige. Les mer om Arkivverkets arbeid her.
arrow_backSavnet etter farNår det verste har skjeddarrow_forward